DFB metodika
Koučingas
Šarūnas Pečkus
Įdomūs video
Straipsniai
Laisvalaikis
Naujienos
Apie mus
PAIEŠKA SVETAINĖJE
Ieškoti  
Straipsniai
Spausdinti  
2009-06-15
Įsižnybk, ar nesapnuoji

Žurnalas Pravda, Nr. 25. Mėnesio tiesa "Sapnai".

Prisiminę save sapne beveik niekada neabejojame, kad tai – tikrovė. Sapnuodami dažniausiai išgyvename tą situaciją kaip realią – bendraujame su žmonėmis, priimame sprendimus, darome pasirinkimus – elgiamės taip, lyg tai vyktų realybėje. Pabudę ir prisiminę sapną, kartais pasidžiaugiame, kad tai sapnas, o kartais giliai atsidūstame ir sau pasakome „o kad tai būtų iš tikrųjų...“.
Sapnai – viena iš paslaptingiausių žmogaus veiklos sferų, juos tyrinėja psichologija, religija, filosofija. D. Mendelejev‘as savo periodinę elementų lentelę susapnavo, o Vilnius nebūtų toje vietoje kurioje jis yra, jei Geležinį vilką sapne būtų išvydęs ne Gediminas.
Gyvename jau nebe tais laikais, kad kiekvieną ryškesnį sapną bėgtume aiškintis pas žynius. Sapnai turi mums svarbios informacijos ir jų aiškinimą dabar yra perėmęs mokslas. Bene plačiausiai šį fenomeną aprašė C.G. Jung‘as. Savo darbuose jis išskyrė kolektyvinės pasąmonės archetipus bei simbolius, kuriais jie pasireiškia sapnuose.
Psichoanalitikų teigimu, šie simboliai gali pasirodyti kiekvieno žmogaus sapnuose kaip bendro informacinio lauko, kuriame jis gyvena ir kuria, išraiška. Juk kartais susapnuojame sapną, kuris lyg ir nėra susijęs su mūsų kasdiene veikla, pomėgiais, pergyvenimais, įprastomis mintimis, poelgiais. Jeigu pasidomėtumėte populiariąja sapnų aiškinimo literatūra, gautumėte panašaus pobūdžio paaiškinimą, kaip antai sapnininkas.lt įprasmina vilko simbolį sapne: tai – pergalė prieš konkurentus. Kaip gerai, kad LDK laikais nebuvo interneto, kitaip šį straipsnį būtume rašę iš Trakų.

Mokslininkai, tyrinėjantys žmogaus smegenų veiklą, sulygino smegenų aktyvumą stebint daiktą ir jį įsivaizduojant. Pasirodo, kad abiem atvejais veikia tos pačios smegenų dalys. Tai reiškia, kad smegenims nėra jokio skirtumo, ar jos kažką prisimena ar suvokia tai realiu laiku.
Taigi prisiminkime mus sapnuojančius: sapne išgyvenami įvykiai, smegenims yra tolygūs realybei. Sapnuodami patiriame realybę, tik mūsų nekontroliuojamą, visgi yra būdų „atsibusti“ sapne ir valdyti jame vykstančius įvykius, sąmoningai juose dalyvauti, kurti norimas situacijas.
Vidutiniškai žmogus pramiega trečdalį gyvenimo laiko. Pateikiame porą paprastų būdų kaip pabusti sapne ir turėti daugiau laiko sau. Budriu metu, darant įprastus darbus, jums patogiu laiku ir niekam nematant tiesiog pašokti ir tai kartoti. Darant tai ilgesnį laiką, tai gali tapti natūralu ir kada jūs šoktelsite sapne neveiks įprastinė gravitacijos jėga – šuoliukas truks ilgiau. Tai ir bus ženklas, kad esate kitoje realybėje, t.y. sapne. Kitą atsibudimo sapne techniką pasiūlė C. Castaneda: prieš einant miegoti, žiūrint į savo rankas kartoti sau: „Sapne aš pasižiūrėsiu į savo rankas ir suvoksiu, kad sapnuoju“. Sapne pamačius savo rankas, reikia apsidairyti aplinkui. Jei vaizdas pradės lietis, vėl pasižiūrėti į savo rankas ir kartoti, pakol įprasite matyti ryškų vaizdą sapne.
Pabusti sapne yra sudėtinga todėl, kad neturime jokių ženklų, informuojančių mus, kad sapnuojame, nes smegenys sapną priima kaip realybę. Atsibudimo sapne technikos padeda susikurti ženklus, kurie, kai miegame, informuoja mus, kad miegame.
Linkime gerų įspūdžių spalvinant savo sapnus.

Komentarų nėra
Jūsų komentaras - atsiliepimas
Vardas:
El. paštas:
Siųsti
BALSAVIMAS
Kaip vertinate savo Emocinį intelektą?
Aukštas
Vidutinis
Žemas
Neturiu nuomonės
Vertinu gerai, bet norėčiau pasitobulinti
Balsuoti  
Atgal Į viršų
© 2004-2024 "Stiklo karoliukai - meno ir kultūros centras". Visos teisės saugomos.
Sukūrė:Devocado